Mitä perinnässä tapahtuu?

Jos laskun eräpäivä meni jo, lue tästä mitä seuraavaksi tapahtuu. Saat lisää tietoa siitä, mitä perinnän eri vaiheissa tapahtuu ja mitä voit itse tehdä. Artikkelissa on kuvattu kuluttajaa koskevan perinnän kulku yleisellä tasolla.

Perinnän vaiheet

Maksumuistutus
2 viikkoa laskun eräpäivästä

Maksumuistutus

Lue lisää
Maksumuistutus

Maksumuistutus on velkojan lähettämä tai palveluyrityksen velkojan puolesta lähettämä ilmoitus siitä, että lasku on erääntynyt. Maksumuistutuksessa kerrotaan, mikä lasku on jäänyt maksamatta ja annetaan ohjeet laskun maksamiseksi. Jos et pysty maksamaan, eräpäivän siirtäminen yleensä mahdollista.

KULUT: Viivästyskorko 7 % alkaa kertyä laskun eräpäivästä. Maksumuistutuksen kulut ovat enintään 5 € / muistutus.

Maksumuistutus ei aiheuta merkintää luottorekisteriin.

Maksuvaatimus
4 viikkoa laskun eräpäivästä

Maksuvaatimus

Lue lisää
Maksuvaatimus

Maksuvaatimus eli perintäkirje lähetetään, jos lasku on maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen edelleen maksamatta. Maksuvaatimus lähetetään noin 2 viikon kuluttua maksumuistutuksen lähettämisestä.

Jos et maksa laskua tai ota yhteyttä, perintä jatkuu useimmiten vielä toisella maksuvaatimuskirjeellä. Voit saada meiltä myös puhelinsoiton. Ole siis asiakasneuvojiimme yhteydessä, ja sovi aikataulusta, jolla pystyisit hoitamaan laskun. Näet vaihtoehtosi myös Lindorff24-verkkopalvelussa.

KULUT: Viivästyskorko 7 % alkaa kertyä laskun eräpäivästä. Ensimmäisen maksuvaatimuksen kulut ovat enintään 14 €, 24 € tai 50 € laskun suuruudesta riippuen.

Maksuvaatimuksen saaminen ei aiheuta merkintää luottorekisteriin.

2. maksuvaatimus
6 viikkoa laskun eräpäivästä

2. maksuvaatimus

Lue lisää
2. maksuvaatimus

Nyt on viimeistään aika ottaa yhteyttä, ja sopia laskun maksamisesta! Voit vielä tässä vaiheessa useimmiten neuvotella maksusuunnitelman. Lindorff24-verkkopalvelussa voit katsoa mitä vaihtoehtoja sinulla on ja tehdä (itse) maksusuunnitelman.

KULUT: Viivästyskorko 7 % alkaa kertyä laskun eräpäivästä. Toisen maksuvaatimuksen kulut ovat enintään 7 €, 12 € tai 25 € eli puolet ensimmäisen maksuvaatimuksen enimmäiskuluista.

Maksuvaatimuksen saaminen ei aiheuta merkintää luottorekisteriin.

Haaste
Oikeudellinen perintä käynnistyy

Haaste

Lue lisää
Haaste

Jos lasku on yhä maksamatta etkä ole sopinut maksusuunnitelmasta, velalle haetaan usein maksuvelvollisuuden vahvistavaa tuomiota. Käräjäoikeus lähettää sinulle tiedoksiannon haasteesta. Jos et reagoi haasteeseen, 14 päivän kuluttua tiedoksiannosta käräjäoikeus antaa yksipuolisen tuomion, josta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Tuomion perusteella velkaa voidaan periä ulosotossa.

Huom! Useimmat julkiset maksut (verot, kunnallinen päivähoito tai terveydenhoito, liikennevakuutus) eivät tarvitse oikeuden päätöstä vaan ne voidaan siirtää suoraan ulosottoon ilman oikeuskäsittelyä.

KULUT: Oikeudenkäyntikulut riidattomissa velkomusasioissa ovat 50 €, 80 €, 110 €, 120 € tai 160 € velan suuruudesta ja asian vaativuudesta riippuen. Kuluihin lisätään oikeudenkäyntimaksu 60 € tai 80 €.

Oikeuden päätös
Oikeuden päätöksestä maksuhäiriömerkintä

Oikeuden päätös

Lue lisää
Oikeuden päätös

Jos et vastaa haasteeseen, 14 päivän kuluttua haasteen tiedoksiannosta käräjäoikeus tekee päätöksen eli antaa maksuvelvollisuuden vahvistavan yksipuolisen tuomion, josta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

Jos olet riitauttanut velan, käräjäoikeus käsittelee asian normaalina siviiliriita-asiana. Jos käräjäoikeus päätyy maksuvelvollisuuden vahvistamiseen, tuomiosta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

Tuomio on peruste sille, että velkaa voidaan periä ulosotossa. Jos et ole sopinut maksusuunnitelmasta, velka siirretään ulosottoon perittäväksi.

KULUT: Oikeudenkäyntikulut riidattomissa velkomusasioissa ovat 50 €, 80 €, 110 €, 120 € tai 160 € velan suuruudesta ja asian vaativuudesta riippuen. Kuluihin lisätään oikeudenkäyntimaksu 60 € tai 80 €.

Tuomiosta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Lue lisää Maksumyöhässä.fi-sivuilta

Ulosotto

Ulosotto

Lue lisää
Ulosotto

Ulosottomies lähettää sinulle vireilletuloilmoituksen, jossa on asiaa hoitavan ulosottomiehen yhteystiedot. Jos et pysty lyhentämään velkaa vapaaehtoisesti, ulosottoviranomainen voi ulosmitata osan palkastasi tai eläkkeestäsi tai myydä omaisuuttasi velan hoitamiseksi. Jos varoja ei löydy, ulosottomies toteaa sinut varattomaksi ja palauttaa asian takaisin velkojalle, joka voi jatkaa perintää maksuvaatimuksilla.

KULUT: Ulosotto veloittaa maksun jokaisesta ulosottoon maksetusta suorituksesta tai lyhennyksestä. Maksu on 2,5 €–210 € maksetun summan suuruudesta riippuen.

Ulosoton toteamasta varattomuudesta tai pitkään jatkuneesta ulosotosta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Lue lisää Maksumyöhässä.fi-sivuilta